8 myyttiä hieronnasta

”Hieronta laihduttaa”

Väärin. Jos joku hieronnan aikana laihtuu, niin korkeintaan hieroja. On totta, että hieronnalla saadaan parannettua aineenvaihduntaa ja saadaan nesteet liikkeelle. Hieronnan jälkeen, kun nesteitä on poistunut kehosta, niin vaaka saattaa näyttää pienempää lukemaa, kuin ennen hierontaa. Tulos ei valitettavasti kuitenkaan ole pysyvä. Hieronta on toki oivallinen tuki myös elämäntapamuutoksissa ja painonpudotus-projekteissa, mutta pelkällä hieronnalla ei saada painoa putoamaan.

”Hieronta parantaa liikkuvuutta”

Oikein. Jos lihakset ovat todella kireät ja jännittyneet, niin jo ajatuskin venyttelystä saattaa ahdistaa. Hieronnan avulla saadaan palautettua lihasten elastisuutta, jonka myötä ne venyvät myös paremmin ja näin ollen myös liikkuvuus parantuu. En lupaa kenellekään voimistelijan liikkuvuutta, mutta varmasti liikkuvuutta saadaan ainakin nykyistä paremmaksi.  Tottakai hieronnan lisäksi kannattaa itse venytellä ja tehdä monipuolisesti erilaisia liikkuvuusharjoitteita, jos haluat parantaa liikkuvuuttasi.

healthy living

”Jos en liiku, en tarvitse hierontaa”

Väärin. Sekä liikuntaa harrastavat, että vähemmän liikkuvat ihmiset tarvitsevat hierontaa. Vaikka itsestäsi tuntuu, että et esim. työpäiväsi aikana käytä juurikaan lihaksiasi jos istut koko päivän koneen ääressä, niin lihaksesi kiristyvät silti. Toimistotyö on melkeinpä pahinta mahdollista myrkkyä keholle, sillä istuma-asento kiristää nopeasti lonkankoukistajat, joiden kireyden myötä tulee usein esim. alaselkä kipuja ja erilaisia asentovirheitä. Samoin koneen äärellä työskentely rasittaa käsiä ja nopeasti myös rintalihakset kiristyvät jolloin olkapäät alkavat kääntyä eteenpäin. Näin ollen yläselässä on jatkuva jännitystila, joka aiheuttaa niska-hartiaseudun oireita ja uuden ryhtivirheen. Oletpa siis huippu-urheilija, ”sohvaperuna” tai jotain siltä väliltä, niin hieronnasta on sinulle hyötyä.

”Hieronta nuorentaa”

Väärin. Vaikka hieronnalla saadaan kroppa toimimaan paremmin ja keho saattaa aineenvaihdunnan parantumisen ja liikkuvuuden lisääntymisen myötä tuntua vetreämmältä ja nuorekkaammalta, niin valitettavasti ikävuosia ei pystytä kelamaan taaksepäin. Olisihan se hienoa, jos hieronnalla olisi nuorentavakin vaikutus, mutta ainakaan toistaiseksi sellaisiin tuloksiin ei ole hieronnalla ylletty.

”Hieronta sattuu tai kutittaa”

Väärin/Oikein. On totta, että hieronta saattaa sattua tai kutittaa, mutta näin ei tulisi olla. Jos et käy säännöllisesti hieronnassa kehosi ei ole tottunut hierontaan ja erilaisiin hierontaotteisiin. Aluksi siis voi tuntua jopa hieman kutittavalta, kun aloitetaan hieronta, mutta hieronnan voimakkuutta säätelemällä saadaan kutina loppumaan. Samoin kun keho tottuu hierontaan, niin kutina loppuu yleensä kokonaan ja jatkossa hieronta tuntuu alusta asti hyvältä.

Jos hieronta sattuu, niin kyse on yleensä siitä, että hierontavoimakkuus on väärä. Hieronnan kuuluu tuntua riittävästi ja ”makea kipu” on ok, mutta hieronnan ei kuulu sattua. Jos hieronta sattuu, niin hierojalle kuuluu samantien sanoa asiasta, jotta voimakkuutta voidaan muuttaa. Tässäkin voi aluksi olla kyse tottumattomuudesta, mutta hieronnan voimakkuus tulee aina säätää sen mukaan, miltä se sinun kehossasi tuntuu.

”Hieronnalla voidaan välttää tapaturmia”

Oikein. Kun kehon lihakset toimivat kunnolla ja niitä on huollettu säännöllisesti, voidaan välttyä monilta urheiluvammoilta ja lihasten repeämiseltä. Lihasten toimiessa kunnolla, ne myös suojaavat kehon niveliä asianmukaisesti. Tietynlaisia tapaturmia siis voidaan hieronnalla ja oikeanlaisella kehonhuollolla välttää.

bce14c0166344f70e5fd6fb9616e81aa--relaxation-quotes-relax-quotes

”Myös vaatteiden päältä voi hieroa”

Oikein/Väärin. On totta että vaatteiden päältä voidaan hieroa, mutta tämä ei ole suositeltavaa, sillä hieronta on kaikkein tehokkainta, kun hierotaan paljasta ihoa ja päästään mahdollisimman lähelle käsiteltäviä lihaksia. Ei kannata arastella sitä, että hieronnassa joutuu riisuutumaan vähiin vaatteisiin/alusvaatteisilleen, sillä hieroja kyllä huolehtii asiakkaan intimiteetistä ja peittelee huolellisesti kaikki muut paitsi käsiteltävän alueen.

Kotona on ihan kiva, kun joku puristelee hartioita paidankin läpi, mutta hierojalle tullessa kannattaa ottaa hierojasta kaikki hyöty irti ja antaa hierojan hieroa paljasta ihoa. Näin saat hieronnasta kaiken irti ja rahalle parasta vastinetta.

”Täysillä runnomalla saadaan lihakset kerralla kuntoon” 

Väärin. Useinkaan keho ei ole mennyt jumiin yhdessä yössä, joten ei kannata olettaa, että kroppa on jumiton yhden hierontakerran jälkeen. Tiedän kyllä tunteen, kun olisi kiva, kun joku vain täysillä puristaisi hartioita, jotta saisi edes hieman verenkiertoa päähän asti. Hieronnassa kuitenkin tulee pysyä rentona. Jos runnotaan täysillä ja jännität vastaan, niin hieronnasta ei ole mitään hyötyä. Jos kehosi on tottunut hierontaan ja erittäin voimakkaat otteet tuntuvat hyviltä, niin sitten käytetään niitä. Mutta yleisesti ottaen on tehokkaampaa olla runnomatta täysillä. Useinkaan yksi käsittelykerta ei riitä lihasten avaamiseen, vaan kannattaa varautua siihen, että tulet tarvitsemaan muutaman käynnin, jotta mahdolliset oireet saadaan katoamaan ja lihakset kunnolla rentoutumaan.

 

-TS

Julkaissut tshieronta-pt

Yrittäjä yrityksessä TS Hieronta & Personal Training. Koulutettu hieroja, urheiluhieroja, personal trainer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: