Hieronta osana hoitoketjua

Mitä hieronta merkitsee sulle? Onko se rentouttava hemmotteluhetki arjen keskelle, hetki omaa aikaa, säännöllinen kehonhuollon väline osana aktiivista elämäntapaa vai haetko hieronnasta apua johonkin kiputilaan tai oireeseen?

Omalle vastaanotolleni tullaan yleisimmin jonkin oireen ja kiputilan kanssa. Ongelman alkuperää ja aiheuttajaa lähdetään selvittämään haastattelun, mahdollisesti erilaisten testien ja manuaalisen käsittelyn avulla.

HIEROJA JA MUUT TERVEYDENHUOLTOALAN AMMATTILAISET

Hieronta ei aina ole se yksiselitteisesti paras hoitomuoto, mutta monissa tapauksissa apua voi hakea hierojan kautta. Hieroja hoitaa ihmisen pehmeitä kudoksia, eli lihaksia. Hieroja pystyy siis auttamaan niin kauan, kuin kiputilan/ liikerajoitteen aiheuttajana on lihaskireys. (Lihaskireyden aiheuttamat oireet toki saattavat tuntua nivelissä, ilmetä erilaisina hermosärkyinä, kuulo- tai näköoireina yms. ) Hierojan on kuitenkin osattava ohjata asiakas myös tarvittaessa jonkin muun asiantuntijan vastaanotolle. Hierojan kanssa lähimmässä yhteistyössä ovat lääkäri, fysioterapeutti, naprapaatti, osteopaatti, kiropraktikko, sekä erilaiset valmentajat (esim. personal trainer tai lajivalmentaja).

Hieroja arvioi hieronnan tarpeen, hoitaa asiakasta sen mukaisesti ja antaa tarvittavat jatkohoito-ohjeet. Joissain tapauksissa hieroja saattaa ohjata jo oireiden perusteella lääkäriin, ennen hierontaa.

photo of woman doing yoga
Photo by Li Sun on Pexels.com

ONGELMIA JA RATKAISUJA

Tässä muutamia yleisimpiä ongelmia, joita hierojan työssä kohtaa. Vaikka hieroja ei aina pystyisi ongelmaa ratkaisemaan, niin hieroja auttaa ja neuvoo näissäkin tapauksissa, kenen puoleen ongelman kanssa kannattaa kääntyä. Sinun ei siis hierojalle hakeutuessasi todellakaan tarvitse itse etukäteen tietää, mistä oireesi johtuvat.

Jokin tekniikkavirhe

Tekniikkavirheitä näkee niin kuntosalilla, kuin lenkkipolullakin. Tekniikkavirheiden myötä lihakset kuormittuvat epätasaisesti/ epäsymmetrisesti tai lihastyötä tehdään väärillä lihaksilla. Näiden seurauksena ennen pitkään ilmenee erilaisia kiputiloja sekä lihaksissa, että nivelissä ja mahdollisesti myös rasitusvammoja.

Tekniikkavirheitä voidaan käydä läpi hierojankin kanssa, varsinkin jos hierojalla on personal trainerin tutkinto tai vankka osaaminen kyseisestä lajista. Yleisimmin kuitenkin tekniikkavirheitä korjataan fysioterapeutin tai lajivalmentajan avustuksella(esim. juoksuvalmentaja).

Tulehdusoireet

Onko kipeä alue punottava, kuumottava tai turvonnut? Kannattaa kääntyä ensin lääkärin puoleen, ennen hierontaan tuloa. Tulehtunutta aluetta ei voi hieroa, joten tulehdus pitää hoitaa ennen hierontaan tuloa.

Lymfanestekiertoon kuitenkin voidaan hieronnalla vaikuttaa. Joskus nyrjähtänyt nilkka, joka kerää nestettä, kannattaa hierotuttaa, jotta nesteet saadaan liikkeelle. Turvotus itsessään ei siis ole este hieronnalle.

Lihasheikkous

Joissakin tapauksissa jatkuvasti uusiutuvat oireet eivät ole kiinni lihasten kireydestä, vaan niiden heikkoudesta. Jos siis oikeasti haluat oireista eroon, niin tarvitset ohjeet näiden lihasten harjoittamiseen ja joudut aktiivisesti vahvistamaan heikompia lihaksia. Ohjeita saa toki myös hierojalta, mutta seikkaperäisemmin ja monipuolisemmin ohjeita on tarjolla fysioterapeutilla ja osteopaatilla.

Usein hieronnasta on näissäkin tapauksissa apua, sillä keho on kompensoinut heikompia lihasryhmiä joillakin muilla lihaksilla, joten akuuttia ensiapua oireisiin usein saa hieronnasta.

Fasettilukko

Tiedät varmasti tunteen, kun selkä pitäisi ”naksauttaa”, jotta olo helpottuisi? Hieronnankin aikana tällaisia lukkoja voidaan saada auki, mutta hierojan ei ole tarkoitus ”niksautella ja naksautella” mitään. Tätä varten kannattaa kääntyä esim. naprapaatin puoleen. Kun käsitellään ihmisen kovempia rakenteita, kuten nikamia, tulee hoitajan koulutuksen olla asian mukainen. Tavallinen koulutetun hierojan tutkinto ei ole tarpeeksi kattava, jotta hieroja voisi turvallisesti avata asiakkaalta fasettilukkoja.

HIEROJA OSANA HOITOKETJUA

Ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten mahdollinen vamma tai oire, ei useinkaan selviä vain yhden asiantuntijan vastaanotolla. Fasettilukkojen avaamisen myötä kannattaa varmistaa, ettei kireät lihakset vedä nikamia parin viikon sisällä uudelleen lukkoon- tässä kohtaa löydät avun hierojalta. Kun juoksutekniikkaa on lähdetty korjaamaan, olisi asianmukaista muistaa treenin ohelle säännöllinen kehonhuolto ja avata niitä lihaksia, jotka aiemmin ovat joutuneet turhankin kovalle rasitukselle tekniikkavirheen takia. Olkapääleikkauksen jälkeen tulisi hierojaa hyödyntää arpikudoksen pehmittämisessä, jotta kudokset jäävät mahdollisimman kimmoisiksi ja parantuminen nopeutuu.

Toimivaan ja hyvinvoivaan kehoon ei valitettavasti ole oikotietä, eikä kenelläkään ole tarjota all in one- ratkaisua. Hieronnan avulla pääsee kehonhuollossa pitkälle ja useimmiten hieronnalla pääsee kehonhuollossa jo pitkälle. Hieroja on kuitenkin mukana hoitoketjussa vammojen ja tapaturmien hoidossa, sekä muiden oireiden alkuperän selvityksessä ja hoidossa. Mutta, kuten jo aiemmin todettu, sinun ei asiakkaan roolissa tarvitse itse automaattisesti tietää, kenen puoleen kääntyä, vaan sinut neuvotaan asiantuntijalta toiselle tarpeen mukaan.

woman flexing her legs
Photo by theformfitness on Pexels.com

 

-TS

Julkaissut tshieronta-pt

Yrittäjä yrityksessä TS Hieronta & Personal Training. Koulutettu hieroja, urheiluhieroja, personal trainer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: