Raskaana ollessa hierontaan?

Raskaus herättää varmasti kysymyksiä, kun kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia raskauden edetessä. Raskauden mukanaan tuomat muutokset ja oireet ilmenevät eri ihmisillä eri tahtiin ja ne tulee huomioida myös hieronnassa.

pregnant woman sitting on bathtub
Photo by lucas mendes on Pexels.com

Lähtökohtaisesti hieronnassa saa käydä läpi koko raskausajan. Kun tulet hierontaan, kerro hierojalle raskaudesta, olipa raskaus missä vaiheessa tahansa. Keskenmenon riski on korkeimmillaan raskauden alkuvaiheessa ja tämä tulee huomioida myös hieronnassa. On siis tärkeää, että hieroja on tietoinen raskaudestasi jo heti raskauden alkumetreillä. ”Runnominen” ei muutoinkaan olisi hierottaessa suotavaa, mutta erityisesti raskausaikana hierontaa pitää hieman keventää, erityisesti alaselän alueelta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hieronta olisi hyödytöntä tai täysin tehotonta. Varmasti yksi suurimmista muutoksista on kehon painopisteen muuttuminen kasvavan vatsan myötä. Tämän myötä luonnollisesti selkärangan asento ja ryhti muuttuvat, joka kuormittaa lihaksia uudella tavalla ja tuovat mukanaan mm. alaselkäkivut. Myös stressihormoneja saattaa olla kehossa melkoisesti uuteen tilanteeseen totutellessa. Hieronnalla saadaan mielihyvähormoneja liikkeelle ja lievitettyä ryhtimuutoksen mukanaan tuomia kiputiloja.

Raskauden myötä kasvava vatsa estää jossakin kohtaa vatsallaan olemisen, mutta se ei haittaa hierontaa. Hieronta voidaan tehdä kylkimakuu- asennossa tai istuen tai normaalisti vatsamakuulla vastaanotolta löytyvän Belloost-tyynyn avulla. Tällaisen tyynyn avulla pystyy olemaan raskauden viimemetreille asti vatsallaan, mikäli asento ei muuten aiheuta esim. pahoinvointia.

woman wearing white collared blouse
Photo by Dominika Roseclay on Pexels.com

Kuten jo aiemmin todettu, jokaiselle raskaus on henkilökohtainen kokemus. Toiset pystyvät toimimaan normaalilla arkirutiinilla viime metreille asti, kun toisilla taas toimintakyky saattaa rajoittua jo hyvinkin varhaisessa vaiheessa. Toisille myös hieronta toimii hyvänä stressin lievittäjä läpi raskauden, kun toisille se saattaa lisätä esim. pahoinvointia. Todennäköisesti, jos olet muutoinkin tottunut käymään hieronnassa säännöllisesti, niin keho ottaa hierontaa todennäköisesti normaaliin tapaan vastaan myös raskausaikana.

Jos jokin epäilyttää hierontaan tullessa tai aikaa varatessa, niin kaikki kysymykset ovat tervetulleita. En itse ole erikoistunut raskaana oleviin tai raskausajan hierontaan, mutta ohjaan tarvittaessa asiaan erikoistuneemmalle hoitajalle, josta saat lisäohjeita/ -apua.

Tervetuloa hierontaan, myös raskausaikana!

-TS

Julkaissut tshieronta-pt

Yrittäjä yrityksessä TS Hieronta & Personal Training. Koulutettu hieroja, urheiluhieroja, personal trainer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: